Somnul segmentat sau de ce adultii sunt anormali, nu copiii

Concluzia cartii pe care o citesc e clara: eu sunt anormala si deviata de la standardul de cateva mii de ani, copilul e perfect.

Doar ‘… de aproximativ 2 secole oamenii obisnuiesc sa doarma intreaga noapte neintrerupt. Intr-adevar, practica somnului dintai si somnului de-al doilea exista inca de la civilizatiile Greciei antice, marturie stand multe referinte de-a lungul istoriei. Concluzia este ca abia odata cu zorii industrializarii civilizatiei noastre, respectiv introducerea luminii artificiale, somnul a inceput sa se concentreze pe un singur segment, mai lung, neintrerupt. Studiul profesorului Ekirch asupra somnului segmentat a aratat ca pentru majoritatea oamenilor primul somn incepea cam la 2 ore dupa ce apunea soarele. Aceasta perioada de somn dura aproximativ 4 ore, dupa care urmau alte 2 ore in care oamenii erau treji si activi. Dupa aceasta perioada incepea al doilea somn, din care se trezeau odata cu ivirea zorilor. Studiul profesorului Ekirch considera ca multe dintre problemele cu somnul din zilele noastre nu sunt deloc probleme ci doar o reactie la practica relativ moderna de a dormi dintr-o singura bucata de-a lungul noptii. Nimeni nu stie de ce oamenii au ales in trecut sa doarma in 2 bucati distincte. Exista ipoteze ca perioada de veghe dintre cele 2 somnuri era dedicata rugaciunii si gandirii creative, dar si pentru intretinerea de relatii sexuale. Indiferent care va fi fost motivul, se pare ca cea mai mare parte a istoriei noastre, dormitul in 2 faze separate era ceva normal si ca obiceiul nostru mai nou, de a dormi dintr-o bucata, pe o perioada mai lunga in timpul noptii, este anormal.’

Asta imi aminteste de orele de culcare ale prințului – pe timpul iernii somnul imcepea la ora 18.00 iar mai recent adoarme la 20 – 20.30. In privinta trezirilor active a avut perioade variate de ‘gandire creativa’: se trezea de la 22 la miezul noptii apoi readormea, se trezea de la 2 la 3 dimineata. Acum practica trezitul in mega zorii zilei de la 4 la 5 sau de la 5 la 6 dimineata.

Din cartea Solutii blande pentru somnul linistit de Sarah Ockwell-Smith.

#totulvafibine

#mamăpetocuri

#mamainheels

Advertisement

Author: Miss M

#ambitious #loving #sassy and a bit #smartassy #mamainheels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: