20 de lucruri învățate în primul an de mamă

1. Am invatat sa nu ma atasez de niciun obicei – bun sau de orice fel ar fi el. Faptul ca ritmul e intr-o continua schimbare iti va da peste cap multe zile. Fii extrem de flexibila adica de ex. azi planuiai dupa ce adoarme bebe sa scrii emailul/sms-ul/o postare, sa urmaresti un video/film etc. si apoi sa-i pregatesti papa, dar bebe NU MAI ADOARME ODATA si se decaleaza totul. Iar tu trebuie sa te rezumi la prioritati adica pregatit mancarea lui bebe si apoi mai vezi tu. Brusc devii enervata si frustrata iar emotiile tale in raport cu bebe se modifica spre latura negativa. Cu cat iti impui sa fii mai fluida si adaptabila, cu atat iti mentii calmitatea si starea optima de relationare.

2. Am invatat ca schimbarea e constanta si continua. Un tipar de masa/somn/parc nu e niciodata acelasi. Caca nu e niciodata la fel. Ziua nu e niciodata la fel. Somnul nu e niciodata la fel. Viata ta nu mai e la fel, wake up and rock the new life! Managementul schimbarii si cum ii faci fata punand intrebarile corecte si actionand la timp – asta da tema de meditatie! Si tema unui articol ulterior.

3. Unele dureri trec, altele vin. Sani/picioare/spate, mijlocul spatelui, zona lombara, dureri de cap, de dinti, durere psihica etc. toate aceste dureri ale tale si doar ale tale ca mama se succed pe parcursul lunilor de bebeluseala. Poti sa victimizezi (pentru ca ai dreptate, esti un soi de victima) sau poti sa diminuezi trairile punand accentul pe ce ai de facut acum si aici. Adica pe ritmul dinamic al zilei, ca nu ai timp sa filosofezi stand pe fotoliu cu cafeaua zeci de minute sorbind hedonist din ea. Nu. Ce ‘trebuie’ facut ‘aici si acum’ e raspunsul.

4. Exista cateva intrebari mari, restul e zgomot de fundal. Cum/unde il obisnuiesc sa doarma, sa manance? Cum incep diversificarea? Cum/cand intarc bebelusul? Cum/cand facem transferul in camera lui? Cum gestionez episoadele cand e bebe e bolnav etc. Dar zgomotul de fundal e. g. oare i-am pus prea mult lapte in biberon fata de capacitatea stomacului? Oare lingurita are microbi? Oare cartoful l am pasat suficient sa nu se inece? Oare oare oare… acesta ocupa 80% din stresul parintilor. Zgomotul e mereu acolo, conteaza sa ramai la vederea de ansamblu, sa vezi padurea si nu fiecare copac.

5. Bucuria de a avea un copil e un mix de trairi. Da e o binecuvantare insa are o putere transformatoare (nu neaparat in bine sau rau, pur si simplu modifica parametrii) pe care eu personal nu am anticipat-o corect: modifica relatia intre parteneri, relatiile cu bunicii, cu prietenii, cu strainii (e. g. o sa urasti multa lume cand bebe doarme in carucior si tranteste unul portiera fix cand treci pe langa masina, sau cand tranteste unul poarta sau cand urla maturatorii strazii unii la altii de la 50m sau cand un grup de turci lovesc cu toporul niste dulapuri de metal fix pe trotuar in mijlocul zilei brrrrr), si mai ales relatia cu tine insati, ca individ. Spoiler alert: o sa pierzi contactul cu tine o perioada insa e temporar, don’t fall in despair.

6. Am invatat ca se poate supravietui si fara somn linistit noaptea, asta insemnand somn continuu neintrerupt 7 ore. Chiar si daca asta dureaza 365 de zile. Dar accept cu convingere faptul ca as fi fost pe un pumnisor de pastile daca tati si bunicii nu ar fi fost de ajutor!

7. Recunosc ca poftesc la mancarea lui bebe si uneori mananc din ea cu putin regret. Putin. In comparatie cu tati care mananca ultima banana (a lui fii-su!), ultima!, sa imi pocneasca putin capul a doua zi ce inlocuitor sa gasesc mai repede. In continuarea aceleiasi idei, nu am crezut sa o spun vreodata pe asta dar Banana m-a salvat de multe ori. Banana is my hero. Daca ar exista un rege al bananelor i-as aduce ofrande.

8. Botezul. Organizarea botezului e alegerea parintilor si nu intri in inchisoarea parintilor si si nici in Iad nu ajungi daca o faci la cate luni vrei dupa nastere (daca alegi sa o faci at all) si in ce context e potrivit. Ca sa intelegeti, noi, desi am simtit presiunea inutila a generatiei mai in varsta, am considerat ca starea bebelusului e cea care conteaza si am facut botezul la 6 luni, cand era cald frumos afara si bebe crescuse suficient ca sa nu urle in bratele altora (ale nasilor) si ca sa aiba o serie de vaccinuri facute la zi. La fel ganditi si la luatul moțului. Ganditi mereu in beneficiul bebelusului nu al rudelor de gradul 15, nu al dogmelor. Chiar avem o gluma intre noi ‘daca bebelusul va fi dorit alta religie (sau niciuna) si ne va da in judecata ca am ales in dezavantajul lui?’ 😂

9. Am simtit alaptatul ca pe o povara. Ce tot se zice de conexiunea wow, de revelatia X sunt legende pentru mine. Da, bebe a crescut minunat, ca aluatul dospit de caldura, dar efortul pe care il implica alaptatul e extenuant si frustrant de cele mai multe ori (pentru mine s-a tradus in alaptat din ora in ora mai ales noaptea, chiar si acum, plus toate durerile trasului de boobie). Alaptatul iti deschide cutia Pandorei a emotiilor. Daca as fi stiut practic cum va fi, n-as fi facut-o. Aici ii dau credit lui tati ca a insistat sa il crestem sanatos pe bebe, altfel as fi renuntat de un milion de ori. De aceea nu condamn mamele care aleg laptele praf si nu contra-argumentez motivele. Copiii lor nu cresc mai prejos cu niciun nivel.

10. Oricat de greu mi-a fost si oricat de greu a fost de carat (bebe a avut o crestere accelerata constant si tinutul lui in brate, mai ales pana pe la 8 luni, mi-a cam redus inaltimea si-asa mini cum e) am pupacit bebelusul ori de cate ori il luam in brate. Emotiile mele, negative uneori, nu au ce cauta in modelul de crestere al bebelusului. Sunt ale mele, le constientizez, le accept; nu ale lui, nu ale noastre. Am ales constient sa nu i le transfer.

11. Sa merg pe ritmul bebelusului: de somn/mancare/joaca a fost dificil in conditiile in care toti isi dadeau cu parerea si doreau sa imprime bebelusului ritmul unui adult! Nu-l culca acum, impinge-i ora de somn, nu-l spala acum, impinge-i ora de baie etc. Dar a fost cea mai buna politica. Asculta-ti bebelusul cu incredere, nevoile lui sunt cat se poate de clare si nu, nu vrea sa te manipuleze.

12. Hainele ii ramaneau mici de la o saptamana la alta uneori, asa salturi avea. Initial ii cumparam pe marimea lui, apoi am invatat sa i iau cu 1-2 numere mai mari. Niciodata nu am exagerat cu volumul de haine iar pana pe la 10 luni sunt inutile zeci de randuri de hainute. Unu ca ii raman mici repede iar doi ca nu ai cand sa le folosesti.

13. Jucariile cumparate (cu bani destui nu ochi frumosi) nu fac 2 bani in fata bebelusului, chiar si cand incepe sa le constientizeze. Aaaa o lingura trantita in farfurii, un tel lovit sistematic de frigider, un telefon scapat intentionat pe gresie, oale scoase si imprastiate, mancare luata in pumn, intrerupatoare lovite cu putere, telecomenzi roase, ceasuri de mana testate intre dinti, frunze uscate si nisip in gura – cele mai tari jucarii. Insa ii plac foarte mult cartile cantatoare in care am inceput sa investesc iar acum se duce singur, isi alege cartea si incepe sa butoneze.

14. Prima proba de calmitate in situatii de criza o vei trece la prima febra a bebelusului. Sau poate vei esua. Ca mine. Bebe nu facuse febra la niciun vaccin sau dinte insa a luat o infectie virala. Febra in crestere vreo 3 zile cu maximum 39.1 imi facea inima sa-mi sara din piept. Ma simteam inutila. Culmea ca taica-su care fuge de intalnirile cu pediatrii (efectiv refuza sa intre in cabinet dar doctorii mereu il conving sa intre), care tremura la o intepatura de ac – el a fost cel puternic in schema febrei. Sunat doctori, mers la urgenta, luat analize. Gata a trecut! Am invatat sa fiu mai calma data viitoare.

15. Casa va arata a gradinita. Nimic rau in asta daca te pregatesti mental si fizic: sa inlocuiesti magnetii de frigider (casabili la impact cu solul ca da, vor fi aruncati des) cu animale/litere/cifre din magneti de lemn; sa definesti un spatiu de colectare a jucariilor la final de zi; sa eliberezi un raft de carti pentru cartile bebelusului; sa fixezi protectii de colturi; sa creezi un spatiu dedicat doar veselei bebelusului; unul doar hainelor curate si unul pentru murdare; sa asiguri portite daca ai scari; sa securisezi usile de la dulapuri; sa fixezi televizorul in perete sau sa il suspenzi ETC.! E un ditmai proiectul.

16. Trebuie gandit fluxul camera bebe/masa infasat/baie ca o linie de productie eficienta sau ca un lanț de ‘supply chain’ sau ca un sistem fara timpi pierduti in proces (adica masa de infasat sa nu fie la distanta de 2 camere de baie ca o sa si bage mana in caca atunci cand il schimbi si va pune in gura si o sa iti ia o eternitate pana faci damage control). You get the point.

17. Rutina e importanta: a meselor, a baitei, a dormitului, a iesitului la plimbare. Asta creeaza simtul disciplinei in educatia bebelusului. Chiar daca e greu la inceput, o sa i multumesti bebelusului pentru aceasta educatie care te transforma pozitiv si pe tine.

18. Nu cunosti nimic despre negociere pana cand bebe apuca in maini strans ceva interzis si trebuie sa intervii asap. Daca solutia ta este sa ii retragi din mana agresiv obiectul, atunci e clar ca ai de invatat manualul incepand cu pagina 1. Inlocuieste ‘obiect’ cu ‘idee’ si intelegi ca asa se intampla si in negocierea cu adultii. La noi, cu bebe, functioneaza sa ii aratam ceva mai interesant ca sa initieze el ‘schimbul’.

19. Multe reguli se vor schimba in timpul jocului de aceea uneori trebuie sa adopti o metoda experimentala. La ce ma refer: vei afla zeci de opinii cum sa (nu) alaptezi, cum sa (nu) tii in brate bebelusul, cum sa (nu) incepi diversificarea, cum sa lasi bebelusul nevaccinat sa contacteze bolile ca sa dezvolte imunitate, cum sa (nu) il culci cu tine ca sa devina el nu stiu cum cand va fi adult etc. Pentru mine a functionat metoda trial & error. Uneori am fost incapatanata sa incerc in functie de intuitie si a mers. Alteori am recurs la o metoda mai stiintifica prin abordare calitativa si cantitativa (mai ales cand a fost vorba de diversificare). Nu exista reteta de succes deoarece fiecare bebelus e UNIC si deci si experienta de mama e la fel. Oricum, din tot ce am citit pana acum despre cresterea bebelusului (si am tot citit), doar 20% mi-a folosit, restul e spontaneitate si intuitie.

20. Vaccineaza-ti copilul!!! Mai clar nu o pot spune.

#mergempe2ani

Advertisement

Author: Miss M

#ambitious #loving #sassy and a bit #smartassy #mamainheels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: