Adio gradinita! 10 motive care ne-au dat raspunsul

Am vrut si nu am vrut gradinita pentru Ebi. Apoi am vrut. Dintre mine si sotul meu, eu am fost cea care a batut moneda pe metoda Montessori si pe avantajele de a-l da la una din gradinitele private din zona, cu acest tip de profil. Era scumpa pentru orice buzunar, tinand cont ca am adoptat programul part time. Faceti si voi socoteala. 500 EUR per luna, per 4 ore + multe alte costuri dinamice pe an, pentru diverse activitati si consumabile, si cursuri obligatorii etc. etc. Programul “Montessori” la 4 ore presupune grosso modo:

 • ± 1h 30 min mancat (30 minute mic dejun, 30 min gustare, 30 minute pranz)
 • ± 1h 30 min stat afara in curte
 • ± 1h de lucru de facto in clasa, lucru individual

Ceea ce mi-a generat un set de intrebari legate de procesul educational si m-a facut sa ma prezint de bunavoie si extuziasmata la un curs Montessori al Institutului Montessori din Bucuresti – cu scopul de a intelege mai bine ce se potriveste din aceasta filosofie educationala modelului nostru de copil. A fost o alegere foarte buna! Pentru ca am invatat cum si prin ce filtru sa privesc dezvoltarea copilului meu, pentru ca am scapat de sentimentul de vinovatie dat de faptul ca fiind la birou, ratez momente importante din zi, dar si pentru ca acum pot evalua corect institutiile auto-denumite “Montessori”.

Am spus ca gradinita pe care am ales-o “era” scumpa, “era” – pentru ca s-a inchis intre timp. Management foarte defectuos, lipsa de comunicare coerenta, administrare deficitara a resurselor umane, a relatiei cu parintii din ziua 1 si a finantelor gradinitei per ansamblu. Nu covid19 a fost cauza principala, ci lipsa de respect pentru tot procesul de customer service, ceea ce a declansat multe situatii tensionate din toamna anului trecut pana acum, la faliment. Practic – au ramas fara clienti platitori. Managementul acestei gradinite s-a dovedit o mare gluma proasta pentru majoritatea comunitatii de parinti si numele din spatele managementului sunt pe lista neagra oriunde vor mai aparea. Singurul lucru bun: educatorii si asistentii de educator. 90% dintre ei au plecat fugind cu luni inainte sa li se comunice despre falimentul gradinitei. Asta spune multe. 🤷‍♀️

Dar sa nu pierdem timpul – de fapt vreau sa insist pe altceva. Am discutat mult in interiorul familiei, pro si contra, am testat perioada de pandemie inchisi in casa, am citit cat s-a putut de mult despre educatia unui copil de 3-6 ani si ne-am decis. Adio gradinita! De ce nu mai alegem gradinita deloc in urmatorul an:

 1. Gradinita privata, cu profil Montessori, pe care am frecventat-o ne-a aratat foarte clar ca nu exista respect pentru parinti, ci doar pentru banii acestora. E prima noastra incercare cu o gradinita, aflata in primul an jumatate de functionare (cand te-ai astepta ca managementului ii pasa sa-si creasca increderea si comunitatea), care a esuat. A esuat ca abordare cu parintii si ca eficienta in operatiuni. Si asta nu ne-a dat incredere. Sincer, la urmatoarea incercare, nu excludem sistemul de stat.
 2. La momentul la care scriu articolul, numarul cazurilor de Covid-19 se afla intre 1300 – 1500 de cazuri zilnic in toata Romania si in jur de 350 zilnic in București. Ingrijorator faptul ca numarul cazurilor nu scade treptat si vizibil de saptamani intregi. Asta iarasi nu ne da incredere ca e sigur sa-l lasam pe Ebi in comunitate, oricat de mult respecta igiena, declarativ, o institutie de invatamant.
 3. Suntem in Septembrie si curand se vor deschide scolile, apoi se vor organiza alegeri locale unde stim cu totii cum se vor imbulzi unii si altii, si ce reactii emotionale puternice se activeaza, incat expunerea la un astfel de proces e foarte riscanta. Va creste numarul de cazuri exponential. Revenirea la scoli e un subiect controversat din cauza lipsei de coerenta a Ministerului Educatiei si a unui plan operational optim – ca prezenta fizica in scoli, si ca proces de invatare online. Iar din Octombrie se deschid universitatile, apoi mai e putin pana la sarbatorile de Craciun, cand aglomerarea in magazine la cumparaturi si la targurile clasice sunt de asteptat. Extrem de dificila perioada dar extrem de simplu de anticipat iminenta multiplicarii virusului.
 4. Toamna si iarna vin cu non-surprizele clasice de virusi gripali din toate tulpinile, iar organismul unui copil mic e si-asa fragil. Vizitele la spitalele organizate ineficient pe timp de crize, spitale inecate la urgente de multe alte probleme medicale mai mult sau mai putin contagioase, ne sperie. Ne-am gandit ca ne aruncam in hazard daca expunem copilasul la comunitate. Practic am refuzat sa facem experimente pe copilul nostru si pe familia noastra.
 5. Bunicii nostri sunt sanatosi si ne pot ajuta in cresterea copilului. Desi ne e clar ca sunt o grupa de risc, preferam sa ii avem langa noi, sub control, decat sa il dam pe copil la gradinita cu necunoscuti, care genereaza o mare complexitate la toate nivelurile, sau sa aducem o bona. Cu bona s-a dovedit iarasi riscant ca nu putem accepta pe oricine care se plimba cu mijloacele de transport, clar nu de orice varsta, iar noi ne dorim mai mult o educatoare (decat o doamna care da de mancare/sterge la fund copilul, si sta cu ochii in facebook toata ziua). S-a dovedit un demers aproape imposibil de a gasi o astfel de persoana oricum. Cu bunicii la noi, ne permitem sa si lucram si sa avem un echilibru in toate. The best of all worlds!
 6. Faptul ca am participat la cursul Montessori si cu ce am studiat in plus, imi permite sa definesc un plan educational optim pentru copilul meu. Pe care il pot incredinta bunicilor sa il execute. De fapt cursul pe care l-am urmat mi-a clarificat ca modelul Montessori de educatie trebuie personalizat per copil, mediu de crestere si mai ales trebuie implementat acasa. Daca faci 1h Montessori la gradinita, sa fim sinceri chiar nu e clar ce/ce nu se face, cat/cat nu se face la gradinita, la majoritatea gradinitelor, fiindca procesul nu e transparent pentru parinti. Ne place sa credem ca stim. Acasa copilul poate are un mediu total diferit de cel de la gradinita, chiar opus si asta confuzeaza copilul, care se va revolta si de aici apar alte probleme care nu favorizeaza pe nimeni. E nevoie sa fii consistent si sa ai aceeasi versiune a educatiei acasa si la gradinita/scoala, nu 100%, ci doar in punctele cheie: cum se adreseaza copilul, cum se imbraca, manaca, doarme, cum interactioneaza, cum isi organizeaza spatiul etc.
 7. Copilul nostru e mai avansat decat grupa lui de varsta si in ultimele saptamani de gradinita imi spunea ca tot ce ii place la gradinita e afara in curte, unde ii lasa liberi. Mi-a zis de multe ori ca nu ii place educatoarea, plangea cand o vedea mai ales in ultimele zile de gradinita cand presiunea managementului + situatia Covid-19 probabil si-a facut loc in starea si atitudinea staff-ului gradinitei. Oricum nu s-ar acomoda intr-o grupa de varsta lui, are nevoie de ceva mai mult, adaptat, stimulant pentru el. Educatie personalizata.
 8. Vom incerca sa refacem intr-o masura interiorul si sa combinam in camera lui de joaca de acasa elemente Montessori dar si din alte metode educationale, astfel incat sa-l incurajam in dezvoltarea lui si sa-i deschidem porti noi in experimentare. Jocul afara in natura este o activitate zilnica, avem o curte mica unde acum ni se pare Rai.
 9. Principalul motiv, invocat de parte din parinti si educatori, impotriva pastrarii copilului acasa este lipsa de socializare. Sa fie clar, un copil nu trebuie sa socializeze 24 de ore din 24 ca sa inteleaga ‘jocul’ social. La noi in cartier seara ies cativa copii de varsta lui si 1-2 ore pe seara interactioneaza unii cu altii pe toate nivelurile si pe toata colectia de stari emotionale. In cazul nostru nu pierdem din componenta de socializare, ci consolidam copilaria impreuna cu gasca de cartier.
 10. Langa locuinta noastra nu sunt multe gradinite de unde putem alege. Iar fara bunici langa noi, ne-ar obliga sa ne schimbam programul. In plus, faptul ca nu suntem pregatiti sa il dam full time la gradinita – ne determina sa renuntam la inscrierea lui Ebi in noul an. E inutil.

Welcome homeschooling 🤩🙏

#momsituation #coronavirus #homeschooling #gradinita

Advertisement

Author: Miss M

#ambitious #loving #sassy and a bit #smartassy #mamainheels

%d bloggers like this: